E-Fiber gaat vanaf eind augustus glasvezel aanleggen in Castricum

glasvezel castricum e-fiber
Glasvezelaanleg in Nederland. Foto: E-Fiber

E-Fiber start op 29 augustus met het aanleggen van glasvezel in Castricum. Het bedrijf heeft Castricum in zeven gebieden verdeeld en begint eind augustus in het eerste gebied met schouwen en graven. In dit artikel lees je de details, voor zover die er al zijn.

Schouwen houdt in dat de aannemer met jou als bewoner bekijkt wáár in je gevel een klein gaatje geboord wordt om de glasvezelkabel je huis in te krijgen. E-Fiber zegt nog niet wanneer woningen daadwerkelijk een glasvezelkastje krijgen. Zonder dat kastje kun je geen gebruikmaken van glasvezelinternet, dat veel sneller is dan je huidige internetaansluiting.

Gemeente in zeven gebieden

Ook nog onbekend is wanneer E-Fiber van start gaat in de gebieden twee tot en met zeven, waar ook Limmen, Bakkum en Akersloot bij horen. De Woude hoort planningtechnisch bij Uitgeest, waar E-Fiber ook glasvezel gaat aanleggen. Gebied één in de gemeente Castricum is het westelijke deel, al maakt de planningskaart van E-Fiber niet duidelijk welk deel precies. De webpagina van E-Fiber die een kaartje met de verdeling van de gebieden belooft, verwijst – per ongeluk – naar de gemeente Uitgeest. Onderstaande planningskaart is echter ook op dezelfde webpagina te vinden.

De verdeelkaart van E-Fiber

Je bepaalt zelf of je een glasvezelaansluiting van E-Fiber wil. E-Fiber laat aannemer BAM de aanleg verzorgen en biedt zelf geen glasvezelabonnementen aan. Die taak is weggelegd voor providers; er kunnen verschillende providers abonnementen aanbieden via één glasvezelkabel. Je hebt dus keuze uit diverse abonnementen, bijvoorbeeld alleen internet, internet met televisie of juist internet, televisie en vaste telefonie.

Glasvezel nemen? Let goed op

Let goed op de voorwaarden van E-Fiber. Als je tijdens de aanleg in jouw gebied (één van de zeven) ja zegt op een glasvezelaansluiting, kun je het beste direct een abonnement bij een zelfgekozen provider afsluiten. Als je dat doet, kost de glasvezelaansluiting je niets. Maar zeg je ja op de glasvezelaansluiting en neem je niet direct een abonnement bij een zelfgekozen provider? Dan kun je wél een rekening te verwachten.

En zeg je in eerste instantie nee tegen de glasvezelaansluiting en wil je er later – bijvoorbeeld over twee jaar – alsnog een? Dan betaal je eenmalig minimaal 450 euro aan E-Fiber, dat speciaal terug moet komen voor de werkzaamheden in jouw straat, tuin en woning.

Een belangrijk aandachtspunt, want concurrent Delta Fiber Netwerk hanteert een andere strategie. Dit bedrijf gaat ook glasvezel aanleggen – wanneer kan het nog niet zeggen – en gaat in de aanlegfase bij iedereen die dat wil gratis een aansluiting monteren. Ook als je niet direct een abonnement afsluit.

Lees ook: Delta Netwerk beantwoordt glasvezelvragen op infoavonden, maar weet niet wanneer de aanleg start

E-Fiber loopt enigszins achter

De planning van E-Fiber loopt enigszins achter. Toen het bedrijf in januari bekendmaakte dat het glasvezel in Castricum gaat aanleggen, zei het dat er vóór de zomer een uitgebreide campagne zou starten. Die campagne moet inwoners enthousiasmeren en informeren. Nu de zomer volop bezig is, is E-Fiber gestart met zijn campagne. Onder andere via reclame-uitingen op bushokjes. Inwoners van de gemeente Castricum kunnen ook een papieren gids op de mat verwachten. Die arriveert een paar weken vóór de aanleg start.

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Abonnement ontvangen!

Controleer je e-mail om je abonnement op de nieuwsbrief te bevestigen.

Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.